Totstandkoming van het monument
Home
Totstandkoming van het monument
De 27 mei 2010 onthulling



Het Ministerie van Defensie, i.c. de Klu als verantwoordelijke uitvoerder verdient alle lof voor de wijze waarop deze erkenning voor gesneuvelde vliegtuigbemanningen permanent is vastgelegd.

Grote dank gaat ook uit naar de vele onderzoekers, die van de gevestigde instituten, maar ook de vele prive militaire luchtvaart historici die toonden over een gedegen en accurate kennis over de gevallen vliegers en vliegtuigbemanningen te beschikken.
A job well done!
De essentie van een oorlogsmonument is de zo goed als mogelijke weergave van de namen/overlijdensdata van de gesneuvelden. Dit vergt  zorgvuldig onderzoek.
Het bronmateriaal zit voor een belangrijk deel in archieven. Het is gebleken dat geen van de bronnen over alle relevante data beschikt, zij zijn complementair. Het door ons samengestelde XLS bestand is een digitale compilatie van alle beschikbare data uit: Archief Ned. Instituut Militaire Historie (NIMH) Den Haag. Archief Oorlogs Graven Stichting (OGS) Den Haag. Archief Nederlands Instituut van Oorlog Documentatie  (NIOD) Amsterdam. Archief Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP/SSA). Centraal Archieven Depot MinDef, Rijswijk. Alsmede een aantal privé archieven, waaronder: Archief Stichting Vrienden Traditiekamer MLD. Archief Nationaal Indië Monument, Roermond. Informatie van OGS en BRIOP ten dele uit de Gemeentelijke Basis Administraties in Nederland. Dit aangevuld met ca 8%  onderzoeksresultaten van privé Militaire Luchtvaart historici/onderzoekers. De op de gedenkzuil vermelde 1215 namen zijn gevalideerd  door medewerkers Ned. Instituut Militaire Historie (NIMH) Den Haag, dat de eindverantwoordelijkheid draagt.
p1000141.jpg
kopgedenkzuil.jpg